Primele documente care atesta desfasurarea invatamantului in comuna Trifesti, judetul Neamt, gasite in Filiala Arhivelor Statului Iasi, atesta existenta primei scoli inca din anul 1865 , primul invatator preotul Gheorghe Mircea.
In 1995, cu prilejul implinirii 130 de ani , din initiativa organizatorilor Stoean Dumitru, Gheorghe Constantin, Baisan Aurel si Tepes Constantin s-au invitat fiii satului la marea adunare festiva, cu ocazia careia s-au distribuit diplome de onoare, de excelenta si de merit personalitatilor invatamantului trifestean, s-a montat o placa comemorativa si s-a alcatuit ‚ CARTEA DE ONOARE A SCOLII „, in care din arhive reiese ca la conducerea acestei scoli au fost un numar de 17 directori, incepand cu preotul V. Damian 1865 – 1889 si terminand cu Gheorghe Constantin 1980 si in prezent.
Primul local de scoala construit in 1865 a fost realizat datorita reformei domnitorului Al. I. Cuza, local care se pastreaza si astazi, unde se invata si acum, cladirea fiind reparata capital in anul 2001/ 2002. In anul scolar curent in cele 4 sali ale cladirii isi desfasoara activitatea 2 clase din invatamantul primar, atelierul scolar si atelierul lucratorilor scolii.
In anul 1910 s-a construit pe timpul ministrului Spiru Haret un nou local de scoala cu patru sali de clasa, ce este functional si astazi..
In anul 1972 sub directia d-lui Amarghioalei Vasile s-a construit o nousa scoala cu etaj cu 8 sali de clasa si laborator, cancelarie, secretariat si cabinet al directorului.
In anul 1975, sub directia d-lui Baisan Aurel s-a construit un local de gradinita cu 6 sali de curs, cu 1 etaj si unde invata 3 grupe de prescolari si fiinteaza laboratorul de biologie si muzeul scolar.