October 23, 2020, 4:45 am
Home Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Biserica Trifesti
Icoana Maicii Domnului de la Trifesti

SFANTA DE LA TRIFESTI

Biserica “Sfântul Nicolae” din Trifeşti a fost sfinţită în anul 1798, aşa cum se poate vedea inscripţionat pe piatra de deasupra uşii de la intrarea în biserică.

 

În Sfântul Lăcaş se pastrează Sfanta Icoană Făcătoare de minuni a Maicii Domnului pe a carei îmbracaminte de argint suflat cu aur se află inscripţia urmatoare: “Această Sfântă Icoană a Preasfintei Stăpânei noastre Născatoarei de Dumnezeu şi pururea fecioarei Maria, ce să află la biserică în satul Trifeşti s’au ferecat cu toată cheltuiala Dum. Iordache Rusit Vel. Biv. fiul Dum. Nicolai Rusit Biv. Vel. Logofăt de ţara de jos şi a prea iubite sotiei lui. Dumisale Pulchiriţă Biv. fiica Dum: Constantin Baloş Vel Logofăt de ţara de jos, spre vesnică pomenire şi dorită mântuire sufletelor Dumnealor Sale şi niamul Dumnilor Sale, care s’a săvârşit la anul 1800 iunie 20…”

 

Sfânta Icoană Făcătoare de Minuni de la Trifeşti o întruchipează pe Maica Domnului împreună cu pruncul Iisus. Aceasta are o istorie aparte, ce se transmite din generaţie în generaţie. Potrivit acesteia, cu cateva sute de ani în urmă un cioban, care işi avea stâna pe malul drept al râului Moldova, a găsit în albia râului o bucată de lemn, adusă de ape. A luat lemnul din apă şi a incercat să facă un foc cu el. În momentul în care a încercat să taie cu un topor acea bucată de lemn, ciobanul a observat că din acesta a început să curgă sânge. Speriat şi mirat, el a mers cu bucata de lemn la preotul satului.

Din acel lemn a fost facută Sfanta Icoană, care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Este cunoscută de către credincioşi sub numele: “Sfânta” sau “Sfânta de la Trifeşti”.

Fiind cunoscută ca aducătoare de ploaie, credincioşii multor parohii au cerut, la vreme de secetă, ajutorul “Sfintei de la Trifesti”, care, după procesiuni şi rugăciuni în biserici şi ţarine a adus apa atât de necesară oamenilor, animalelor şi roadelor pământului.

Mulţi creştini din eparhie, şi nu numai, merg cu multă evlavie în pelerinaj la “Sfânta”, fie la biserica din Trifeşti, fie la bisericile unde Sfânta Icoană se află în procesiune, pentru a-I cere Maicii Domnului sănătate şi belşug în case.

În ziua de miercuri, înainte de Joia Înălţării, după oficierea Sfintei Liturghii, preoţii şi credincioşii prezenţi merg în procesiune cu Sfânta Icoană la mormântul ciobanului, unde se săvârşesc: Aghiazma Mică şi Sfântul Maslu.

Foto: Procesiune cu Sfanta Icoana in parohia Orbic-Buhusi

Mulţi creştini din eparhie, şi nu numai, merg cu multă evlavie în pelerinaj la “Sfânta”, fie la biserica din Trifeşti, fie la bisericile unde Sfânta Icoană se află în procesiune, pentru a-I cere Maicii Domnului sănătate şi belşug în case.

Program liturgic la biserica Trifesti - vizualizeaza

Telefoane contact :

Preoti Parohia Trifesti

Telefon

Pr.paroh  Segneanu Laurentiu

0747/079676

Pr. Dr. Florin Aurel Țuscanu

 

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 3 guests online