January 19, 2021, 11:30 am
Home Muzeul etnografic "Lada cu zestre"

 

MUZEUL ETNOGRAFIC "LADA CU ZESTRE"

 

Scurt istoric

"Colectia muzeală a fost înfiintată in anul 2013 cand dintr-o initiativa personala am inceput sa adun costume pentru datinile si obiceiurile de iarna locale !

La inceput oamenii fiind reticenti au inteles rostul stradaniei si au inceput sa imi dăruiască tot mai multe piese de origine folclorică ,etnografică si istorie locală !

Impreuna cu tatăl meu ( Lehonschi Mesesmith) am reusit sa adun o frumos a colectie care nu avea loc de depozitat!

În vara anului 2013 am reusit sa restaureze fostul bar al familiei si sa asez acolo frumoasa bogătie etnografică si istorică a satului!

Pe parcursul timpul scânteia colectionarului a devenit tot mai mare astfel incat colectia numara astazi un numar impresionant de piese care din pacate stau asezate grămadă intr-o mica camera atinse de patina prafului si a timpului!

În prezent colectia numara in jurul a 1000 piese cu continut etnografic adică ceea ce tine de costum popular, activitătile gospodaresti si traditii locale ! De curand am mai dat nastere unui colt dedicat istoriei militare si cea religioasă care numara in jurul a 200 piese însumând costume de armata, brevete, decoratii si colectii numismatice !

Partea cultului religios ortodox nu putea lipsi astfel incat am putut pune in expozitie vesminte vechi, cadelnite si carti vechi bisericești !"


Administrator
Lehonschi Iustin

 

Localizare

sat Miron Costin, com. Trifesti
Roman, România

 

Contact 
Sună 0233 745 545

 

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 8 guests online