Biserica are formă de navă cu sânurile laterale scobite în grosimea zidurilor, iar în absida altarului s-au deschis două ferestre, caracteristică frecventă în cazul monumentelor din secolul al XVII-lea.
Piatra pentru constructia biserici a fost adusa cu robi aşezaţi in sir indian din dealurile Budestilor. Zidurile au o grosime de 1,5m , lungimea de 28m, lata de 9m, sustinuta de contaforturi, doua bolti de cărămidă, usa dela intrare este cea originala,fiind împodobita cu sculptura in piatra ca la bisericile moldovene.
La inceput biserica a fost fara turla. Neculai Stratulat - Hatman in anul 1716, ii adauga turn inalt de 24m, lungind biserica cu inca 4m. In turn pune clopot cu inscripţia " Acest clopot l-au făcut Neculai Stratulat Hatman la anul 1716."
In anul 1884 se indeparteaza contraforturile si se construiesc in interior doua arcuri de cărămidă pentru susţinerea bolţilor, se indeparteaza tocurile de piatra de la ferestre-intrate in daramare, se scot dalele de piatra de la pardoseala prăbuşită din interior din pricina mormintelor si se pardoseste cu cărămidă si i se adauga in fata un pridvor de 6,60m pe 6,60m.
In anul 1923 se înlocuieşte catapeteasma veche macinata de cari si igrasie si se picteaza de către pictorul Zarna din Focşani.
In anul 1990, cu binecuvântarea Prea Sfintitului Eftimie-Episcopul Romanului, au inceput lucrările de restaurare sub îndrumarea prof. arh.Alexandru Cismigiu si asis.universitar Mircea Crisan si sub atenta supraveghere a preotului paroh Agafitei Gheorghe.
Asa s-au consolidat zidurile, bolţile, s-a decapat tencuiala atat in interior cat si in exterior si s-a retencuit. S-a refăcut din nou acoperişul si s-a pictat integral in tehnica fresco. La incheierea acestui ciclu de lucrări care au durat pana in anul 1998, sfanţul locaş a fost resfintit de către Prea Sfintitul Episcop Eftimie impreuna cu un sobor de preoţi, participand o mare mulţime de credincioşi.
Acest mare eveniment pentru parohia noastra a avut loc pe data de 8 noiembrie 1998, biserica noastra primind ca ocrotitori si pe Sf. Arh. Mihail si Gavril. Pe o perioada de mai bine de 150 ani a trait si locuit pe aceste meleaguri familia cronicarului Miron Costin si urmaşii sai.
Ca semn de recunostinta si preţuire pentru vasta sa opera istorica care a scris-o cu nobila ravna de a ajuta, de a invata pe contemporani si pe urmaşi, la intiativa preotului paroh si cu binecuvântarea si ajutorul Prea Sfintitului Episcop Vicar loachim Bacaoanul, s-a ridicat in parcul din fata bisericii o frumoasa statuie lui Miron Costin.
Acest eveniment a avut loc pe data de 29 mai 2007. Slujba de sfinţire si dezvelire a statuiei a fost oficiata de Prea Sfintitului Episcop Vicar loachim Bacaoanul impreuna cu un sobor alcatuit din toti preotii Protopopiatului Roman.