January 20, 2021, 4:35 am
Home Biserica Miron Costin

Biserica "Duminica Tuturor Sfintilor"

Miron Costin

Biserica "Duminica Tuturor Sfinţilor" se afla localizata in satul Miron Costin, comuna Trifesti, judetul Neamt.

Administrativ-teritorial comuna Trifeşti aparţine judeţului Neamţ (satul de reşedinţă Trifeşti aflându-se la o distanţă de aproximativ 6 km faţă de municipiul Roman) şi are în compunere următoarele sate: Trifeşti şi Miron Costin .

Cai de acces:

In localitatea se poate ajunge pe mai multe cai de acces.
Pentru cei care nu cunosc zona si doresc sa ajunga la Trifesti cel mai simplu este sa foloseasca accesul dinspre DJ 15D (Roman - Piatra Neamt).
Pentru cei care vin dinspre municipiul Roman, dupa ce se trece podul de la iesirea din Roman , la intrarea in localitatea Horia este un sens giratoriu si se va vira dreapta spre Piatra Neamt  si la iesirea din localitatea Horia este indicatorul spre Trifesti. De acolo mai sunt circa 5 kilometri .
Pentru cei care vin dinspre Bacau, inainte de iesi  din localitatea Horia si a intra in municipiul Roman este un sens giratoriu si se va alege drumul spre Piatra Neamt si dupa circa un kilometru este indicatorul spre Trifesti.
Pentru cei care vin dinspre Piatra Neamt , la circa 500 m dupa ce trec calea ferata , chiar la intrarea in localitatea Horia se vireaza dreapta spre Trifesti.
Biserica Trifesti se afla in centrul satului.
  • Pentru turistii care doresc sa ajunga la Miron Costiin cel mai simplu este sa foloseasca accesul dinspre DJ 15D (Roman - Piatra Neamt).
  • Pentru cei care vin dinspre municipiul Roman, dupa ce se trece podul de la iesirea din Roman , la intrarea in localitatea Horia este un sens giratoriu si se va vira dreapta spre Piatra Neamt  si la iesirea din localitatea Horia este indicatorul spre Trifesti. De acolo mai sunt circa 10 kilometri  pina in satul Miron Costin.
  • Pentru cei care vin dinspre Bacau, inainte de iesi  din localitatea Horia si a intra in municipiul Roman este un sens giratoriu si se va alege drumul spre Piatra Neamt si dupa circa un kilometru este indicatorul spre Trifesti.
  • Pentru cei care vin dinspre Piatra Neamt , la circa 500 m dupa ce trec calea ferata , chiar la intrarea in localitatea Horia se vireaza dreapta spre Trifesti.

Biserica "Duminica Tuturor Sfinţilor" din Miron Costin (comuna Trifeşti) este situată la 8 km vest de Roman (DJ 157), pe valea pârâului Româneşti (Ghirva) şi construită din piatră şi cărămidă pe locul unei biserici mai vechi, în anul 1520.

La 1499, Eremia Vistiernicul ce se inrudea prin căsătorie cu Stefan cel Mare, este promovat, in timpul domniei lui Bogdan al-lll-lea.

Acesta il trimite in anul 1507-ca sol la Veneţia si pentru ca si-a îndeplinit misiunea a fost răsplătit cu un sat(Branisteni) si cateva mori pe Siret .

La începutul domniei lui Stefanita Voda, poziţia lui este solida si apare pe listele divanului inca din 1517.

Astfel el ridica in satul Branisteni la 1520, probabil pe locul altei biserici din lemn, o frumoasa biserica din piatra, in timpul domniei lui Stefanita voda.  

La inceput biserica a fost fara turla. Neculai Stratulat - Hatman in anul 1716, ii adauga turn inalt de 24m, lungind biserica cu inca 4m.

In anul 1884 se indeparteaza contraforturile si se construiesc in interior doua arcuri de cărămidă pentru susţinerea bolţilor, se indeparteaza tocurile de piatra de la ferestre-intrate in daramare, se scot dalele de piatra de la pardoseala prăbuşită din interior din pricina mormintelor si se pardoseste cu cărămidă si i se adauga in fata un pridvor de 6,60m pe 6,60m.

In anul 1923 se înlocuieşte catapeteasma veche macinata de cari si igrasie si se picteaza de către pictorul Zarna din Focşani.

In anul 1990, cu binecuvântarea Prea Sfintitului Eftimie-Episcopul Romanului, au inceput lucrările de restaurare sub îndrumarea prof. arh.Alexandru Cismigiu si asis.universitar Mircea Crisan si sub atenta supraveghere a preotului paroh Agafitei Gheorghe.

Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, robul lui Dumnezeu Ieremia Vistiernic a făcut această biserică în numele Duminicii Tuturor Sfinţilor, în vremea blagocestivului şi de Hristos iubitorului Domn Io Ştefan Voievod, în anul 7028 (1520), luna iunie 11 şi când ocârmuia mitropolitul Kir Teoctist.

Biserica are formă de navă cu sânurile laterale scobite în grosimea zidurilor, iar în absida altarului s-au deschis două ferestre, caracteristică frecventă în cazul monumentelor din secolul al XVII-lea.

Piatra pentru constructia biserici a fost adusa cu robi aşezaţi in sir indian din dealurile Budestilor. Zidurile au o grosime de 1,5m , lungimea de 28m, lata de 9m, sustinuta de contaforturi, doua bolti de cărămidă, usa dela intrare este cea originala,fiind împodobita cu sculptura in piatra ca la bisericile moldovene.

La inceput biserica a fost fara turla. Neculai Stratulat - Hatman in anul 1716, ii adauga turn inalt de 24m, lungind biserica cu inca 4m. In turn pune clopot cu inscripţia " Acest clopot l-au făcut Neculai Stratulat Hatman la anul 1716."

In anul 1884 se indeparteaza contraforturile si se construiesc in interior doua arcuri de cărămidă pentru susţinerea bolţilor, se indeparteaza tocurile de piatra de la ferestre-intrate in daramare, se scot dalele de piatra de la pardoseala prăbuşită din interior din pricina mormintelor si se pardoseste cu cărămidă si i se adauga in fata un pridvor de 6,60m pe 6,60m.

In anul 1923 se înlocuieşte catapeteasma veche macinata de cari si igrasie si se picteaza de către pictorul Zarna din Focşani.

In anul 1990, cu binecuvântarea Prea Sfintitului Eftimie-Episcopul Romanului, au inceput lucrările de restaurare sub îndrumarea prof. arh.Alexandru Cismigiu si asis.universitar Mircea Crisan si sub atenta supraveghere a preotului paroh Agafitei Gheorghe.

Asa s-au consolidat zidurile, bolţile, s-a decapat tencuiala atat in interior cat si in exterior si s-a retencuit. S-a refăcut din nou acoperişul si s-a pictat integral in tehnica fresco. La incheierea acestui ciclu de lucrări care au durat pana in anul 1998, sfanţul locaş a fost resfintit de către Prea Sfintitul Episcop Eftimie impreuna cu un sobor de preoţi, participand o mare mulţime de credincioşi.

Acest mare eveniment pentru parohia noastra a avut loc  pe data de 8 noiembrie 1998, biserica noastra primind ca ocrotitori si pe Sf. Arh. Mihail si Gavril. Pe o perioada de mai bine de 150 ani a trait si locuit pe aceste meleaguri familia cronicarului Miron Costin si urmaşii sai.

Ca semn de recunostinta si preţuire pentru vasta sa opera istorica care a scris-o cu nobila ravna de a ajuta, de a invata pe contemporani si pe urmaşi, la intiativa preotului paroh si cu binecuvântarea si ajutorul Prea Sfintitului Episcop Vicar loachim Bacaoanul, s-a ridicat in parcul din fata bisericii o frumoasa statuie lui Miron Costin.

Acest eveniment a avut loc pe data de 29 mai 2007. Slujba de sfinţire si dezvelire a statuiei a fost oficiata de Prea Sfintitului Episcop Vicar loachim Bacaoanul impreuna cu un sobor alcatuit din toti preotii Protopopiatului Roman.

Biserica "Duminica Tuturor Sfinţilor" din satul Miron Costin (com. Trifesti) este inscrisa la pozitia 323 din Lista monumentelor istorice din judetul Neamt , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Codul din lista monumentelor istorice este NT-II-m-A-10634 (vizualizare extras din Monitorul Oficial)

Biserica "Duminica Tuturor Sfinţilor" - Miron Costin

Preot paroh Agafitei Gheorghe 

Loc Miron Costin

Com. Trifesti

Jud Neamt

Cod postal 617476

Telefon 0233/745543

E-mail: agafiteigheorghe @ yahoo . com

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 8 guests online